Ahşap Oyma Teknolojisi

Ahşap teknolojisi, ahşap oyma ve ahşabın işlenmesi ile ilgili tüm teknik ve bilgileri içeren faaliyetler bütünüdür. Bu faaliyetler, ağacın uygun zamanda kesilmesinden, doğru kurutulmasından başlayarak korunmasından biçilmesi, oyulması, zımparalanması ve cilalamasına kadar teknikleri içermektedir. Ağacın kesimi, aslında her mevsimde yapılabilir. Önemli olan ağacın rutubetten, leke oluşmasından, mantarlardan ve kurtçuklardan korunmasıdır. Bu amaçla kesiminden sonra tomruğun çinko klorür veya göz taşı gibi koruyucu maddelerle ilaçlanmasıdır. Kurutma, değişken hava etkenlerinden korumak amacıyla yapılır. Suni kurutma, ilaçlama havuzlarında reçinesi alınarak ve fırınlama ile yapılır. Bu keresteler bir havalandırma ve nemlendirme sistemi aracılığı ile dışarıda kullanılacaklar için % 15-20 arasında, içeride kullanılacaklar için ise % 8-13 arasında yeterli bir nem oranına eriĢmek üzere kurutulmalıdırlar. Kurutma işleri açık havada veya kurutma fırınlarında yapılır.

Ahşap Oyma (İşlemenin) Teknik Analizi

Ağaç ve ahşap oyma (işleme) sanatı, geliştirilmiş aletler yardımıyla ağacı, tahtayı işleyip biçimlendirme ve parlatma işidir. Malzemesi doğada kolay bulunup kolay işlenebildiğinden, bu sanatın, en eski sanatlardan biri olduğu bilinir. Bu işçilikte en çok reçineli ağaçlar (köknar, ladin, yalı çamı, sarıçam, melez ve sedir), yapraklı ağaçlar (meşe, kayın, ceviz ve kavak) ve egzotik ağaçlar (iriko, tek, maun ve pelesenk) kullanılır.

Ahşap oyma işlerinde kakma, kesme, oyma ve düzlemelerde çekiç (tokmak, keser) testere, ahşap oyma kalemleri, rende, törpü vb. el aletleri kullanılır. Piyasada değişik boyda ve şekilde teknik takımlar bulunmaktadır. Örneğin düz kalemlerin yanı sıra derin ahşap oymalarda kullanılan barok tür kalemler de mevcuttur. El araçları ile gereçler üzerinde öz işlemler gerçekleştirilir.

Temrinlik ağaç türleri:

Ahşap, çeşitli gereçler, makine ve takımlardan yararlanılarak işlenir bir malzemedir.

Ahşap Oyma Tekniği

Tasarım ve heykel işlerinde temelde klasik kesme, birleştirme, oyma, zımparalama ve boyama Ahşap oyma teknikleri kullanılmaktadır. Bu işlerde yeni araç gereç ve teknolojik ürün ya da yöntemler de kullanılmaktadır. Yeni teknoloji ürünleri çağdaş form anlayışını ve estetiğini etkilemektedirler.

Ahşap oymacılık işlerinde ölçme aletleri işkenceler, pantograflar, değişik profilde oyma kalemleri, Ahşap tokmaklar, törpü ve zımpara gibi araçlar kullanılmaktadır. Teknik açıdan kaliteli malzemeden yapılan, iyi bilenmiş, bakımlı oyma kalemleri kullanılır. Bu araçların kullanma becerisi, teknik özeliklerine ve yaptıkları işlemlerine bağlıdır. Çalışmanın büyüklüğü ve Ahşabın sertliğine göre kalemlerin büyüklüğü ve kesme açılı araçlar kullanılmaktadır.

Ahşap İşlemleri

Ahşap Oyma

Ahşap oyma tekniği, ağacın doku ve mukavemet özelliklerine göre işlenmesi, belirli işlem sırasının takibi ve aletlerin kullanımıdır. Teknik açıdan ağacın mukavemeti ve dokusal yapısı önemlidir. Mukavemet ve doku, işlemleri ve aletleri belirlerler. Örneğin malzemenin sertliğine göre oyma kalemlerinin ağız açıları değişir. Sert malzemelerde geniş ağız açılı kalemler, yumuşaklarda ise dar açılı olanlar kullanılmaktadır.

Atölye, Ahşap işleme ve oymacılık işlerinde çok önemli bir unsurdur. Bir oyma atölyesinde marangoz tezgâhı, oyma sehpaları, malzeme ve alet dolapları, makine ve teçhizattan oluşur. Atölye düzeni yapılan işlemlere göre ayarlanır. Atölyede aydınlatma ve ışık yapılan işlerin özelliklerine göre ayarlanır. Atölyenin havalandırması ve ısı ayarı bir atölye ortamının sağlıklı ve işleyişli olmasını sağlar.

Ahşap Oyma Gereçleri Kullanma Prensipleri

Geleneksel veya çağdaş sanatta ahşap oymacılık, genelinde kendine özgü (orijinal) tekniğe, estetik etkiye ve değere sahiptir. Bu nitelikleriyle ahşap, doğal ve suni çeşitliliği ile sanatta ve tasarımda tercih edilen bir malzemedir. Doğada var olması, işlevsel yönleri ve fiziki özellikleri ahşabı değerli malzeme konumuna getirir. Estetik açıdan renk, doku gibi plastik özelliklere sahip ahşap, özgün plastiklerde ve fonksiyonel tasarımlarda da yaygın kullanım imkânı sağlar. Ceviz, ıhlamur, kiraz, gürgen ve çam gibi ağaç türlerinin doğal yapıları, renkleri sanatsal düşüncenin plastik dilidir.

Araç ve gereçlerin bakımı

Kullanılan ahşap oyma kalemlerinin periyodik olarak bilenmesi gerekir. Nemden ve paslanmalara karşı ahşap oyma kalemlerin yağlanması ve kılıflarında korunması önemlidir.

Kaynakça